Kirja-arvostelut johdattavat kirjojen ystävät lukuaarteiden äärelle. Ne voivat olla kriittisiä tai lempeämpiä ja ne voivat keskittyä moniin eri asioihin. Yhteistä arvosteluille on kuitenkin se, että ne inspiroivat lukijoita tarttumaan kirjaan. Myös negatiivinen arvostelu voi toimia houkuttelijana kirjan pariin, sillä se herättää potentiaalisen lukijan mielenkiinnon ja halun selvittää, mitä mieltä hän itse olisi lukukokemuksesta. Paras kirja-arvio on aina sellainen, missä näkemykset ja mielipiteet myös perustellaan.
Kiinnostavimmat kirja-arvostelut syntyvät vahvasta mielipiteestä
Kiinnostavimmat kirja-arvostelut syntyvät silloin, kun arvostelun kirjoittajalla on kunnollinen mielipide kirjasta. Hän voi olla hullaantunut kirjaan tai inhota sitä. Pääasia on usein, että kirja on herättänyt tunteita. Kirja-arvostelun kirjoittaminen on huomattavasti helpompaa, kun kokee itsellään olevan kirjasta sanottavaa. Mikäli kirja on ollut ainoastaan ”ihan kiva”, siitä on myös vaikea kirjoittaa niin mukaansatempaavasti, että muut innostuvat.
Ei riitä, että kirja-arviossa kertoo pitäneensä tai ei pitäneensä kirjasta. Lisäksi pitää osata perustella, miksi on sitä mieltä kuin on. Onko juoni tylsä tai epäuskottava? Ovatko henkilöhahmot mielenkiintoisia? Tempaisiko kirja kokonaisuutena mukaansa vai ei? Oman mielipiteen perusteleminen saattaa olla melko vaikeaa, mutta se muuttuu helpommaksi, kun taitoa harjoittelee sitkeästi.
Kirja-arvostelun kirjoittaminen vaatii harjoittelua
Kirja-arvostelut kaipaavat onnistuakseen suunnitelmallisuutta. Jos olet aikeissa kirjoittaa arvostelun, varaa muistiinpanovälineet tai avaa muistiinpanosovellus jo alkaessasi lukea kirjaa. Kirjoita muistiin heti, kun saat mieleesi jonkun ajatuksen, jota voit hyödyntää arvostelussa. Silloin mikään ei pääse unohtumaan. Mielipiteiden ei tarvitse vielä tässä vaiheessa olla hiottuja ja mietittyjä, vaan hajanaisistakin huomiosta on paljon hyötyä siinä vaiheessa, kun aloitat varsinaisen kirjoitusurakan.
Kun koko kirja on luettu, on hyvä, mikäli voit prosessoida lukemaasi ainakin päivän tai pari. Syvällisimmät kirja-arvostelut syntyvät, kun aihetta on ehditty jalostaa rauhassa, eikä arvostelua ole jouduttu kyhäämään kiireellä kokoon. Toisaalta kirjoittamista ei kannata lykätä liian pitkälle, sillä silloin autenttinen lukukokemus ehtii haalistua.
Hyvä arvostelija lukee monipuolisesti
Jotta osaa kirjoittaa hyviä kirja-arvosteluja, täytyy lukea paljon. Vain laajasti lukenut osaa suhteuttaa lukemansa suurempaan kontekstiin ja verrata kirjaa toisiin. Usein varsinkin uutuuskirjoja joutuu jonottamaan kirjastossa pitkään, joten kätevä ja edullinen tapa on tilata kirjat netistä. Kirjat ovat arvonsa säilyttäviä esineitä siinä mielessä, että hyvän kirjan pariin palaa mielellään yhä uudelleen. Kirja ei ole kertakäyttötuote, joka menettää merkityksensä yhden käyttökerran jälkeen.
Nykyään moni kirja on saatavilla myös äänikirjaversiona. Äänikirjoista onkin paljon iloa ja hyötyä niille kirjojen ystäville, joilla aikaa lukemiselle on vain vähän. Niitä on kätevä kuunnella silloinkin, kun tekee jotakin muuta; vaikkapa ajaa autoa, on lenkillä tai siivoaa. Ääneen luettu kirja on parhaimmillaan myös suuri nautinto.
Kirja-arvostelut voivat olla monenlaisia
Olipa kyseessä kirja-, musiikki- tai elokuva-arvostelu, sen lukijan kannattaa pitää mielessä, että loppujen lopuksi kyse on vain yhden ihmisen mielipiteestä. Tuo mielipide voi olla hyvin perusteltu, mutta fakta on, että jopa koulutetut ammattikriitikot saattavat olla arvosteluissaan keskenään hyvinkin radikaalisti eri mieltä. Arvosteluja on kiinnostavaa lukea, mutta niitä ei pidä ottaa liian vakavasti.
Loppujen lopuksi kukin on itse oman makunsa paras asiantuntija. Kirjoja voi valita luettavaksi kirja-arvosteluiden perusteella, mutta arvioijan kanssa ei tarvitse olla samaa mieltä. Yhtä ja ainoaa oikeaa mielipidettä ei ole olemassa.
Se, että mielipiteitä on paljon erilaisia, on yksi elämän rikkauksista. Kirja-arvostelut toimivat parhaimmillaan paitsi uuden lukemisen vinkkeinä ja ajatusten herättäjinä, myös inspiraationa keskustelulle. Ennakkoluuloton ajatusten vaihtaminen kirjasta, jonka kaikki ovat lukeneet, on mielenkiintoista, hauskaa ja kehittävää. Tällaista keskustelua voi käydä esimerkiksi ystäväporukan yhteisessä kirjallisuuspiirissä tai vaikkapa netistä löytyvillä kirja-aiheisilla keskustelupalstoilla.