Siirry suoraan sisältöön
Etusivu » Historian ainejärjestö Kritiikki ry

Historian ainejärjestö Kritiikki ry

  • tehnyt
Kritiikki ry historiaa opiskelevien ainejärjestö.

Turun yliopistossa on historiallisia aineita opiskeleville perustettu oma ainejärjestö eli Kritiikki ry. Opiskelijat opiskelevat joko kulttuuri-, yleistä tai Suomen historiaa. Ainejärjestö huolehtii opiskelijoiden etujen ajamisesta, mutta sen lisäksi se myös järjestää monipuolista ja mielekästä toimintaa vapaa-ajalla. Heillä on myös oma lehtensä nimeltä Kritiikki. Mistä kaikki sai alkunsa ja miksi historianopiskelijat halusivat itselleen oman yhdistyksen? Kaikki lähti liikkeelle vuonna 1958, kun historianopiskelijat päättivät perustaa yhdistyksen. Nimi Kritiikki otettiin jo siinä vaiheessa käyttöön.

Kritiikki ry, politiikkaa vai ei?

Vuonna 1967 yhdistys rekisteröitiin ja jo sitä aiemmin, vuonna 1960, oli yhdistykselle perustettu lehti, joka silloin kulki nimellä Ajan Hammas. Vuonna 1964 yhdistys sai oman toimiston, jonka se jakoi muutaman ainejärjestön kanssa. Heti alusta lähtien oli selvää, että yhdistys tulisi tarjoamaan jäsenilleen toimintaa vapaa-aikaan sekä liikuntaa. Myös opinto-ohjaus oli oma palvelunsa. Kun Historian Opiskelijain liitto perustettiin vuonna 1966, oli Kritiikki myös mukana sitä perustamassa.

Kritiikkiportti sai myös selville, että kuten monen muunkin aineyhdistyksen, myös Kritiikin toiminta politisoitui vuosien 1960 ja -70 vaihteessa. Se oli alkuaikoinaan ollut kannaltaan keskustalais-liberaali, mutta siirtyi silloin kohti vasemmistolaisuutta. Se ajoi vankasti monia muutoksia, jotka vaikuttivat opiskelijoiden asemaan. Vuonna 1977 yhdistys julistautui sitoutumattomaksi ja sen toiminnasta tuli selvästi viihteellisempää ja vuonna 1980 lanseerattiin viitta, joka on haalarin vaihtoehto opiskelijoilla.

Yhdistys tänään

Yhä edelleen Kritiikki on yksi suurimmista ja aktiivisimmista ainejärjestöistä. Sillä on paljon toimintaa kuten monenlaiset illanistujaiset vuodessa sekä neljät sitsit. Sitseillähän on aina jokin teema, jonka mukaan pitää muun muassa pukeutua. Tarjolla on muutakin viihteellistä toimintaa kuten leffa-, peli- ja viini-iltoja. Jäseneksi pääsee liittymään maksamalla jäsenmaksun, jolloin kaikki yhdistyksen tapahtumat saa edullisempaan hintaan. Myös ainejärjestön kirjasto on käytettävissä. Jäsenmaksu maksetaan kerran ja jäsenyys on voimassa niin kauan, kun historian opiskelu yliopistossa kestää.